De rechtszaak

Wat we willen bereiken en waarom

Milieu en klimaat zijn belangrijk. En betaalbare en betrouwbare energie is dat ook. BEG wil dat hier aandacht voor is. Pas als mensen hun energierekening kunnen betalen, kunnen ze nadenken over klimaat en milieu.

In een democratie heeft iedereen een stem. Het kan niet zo zijn dat de milieubeweging haar zin afdwingt terwijl andere belangen niet meetellen. Milieudefensie is naar de rechter gestapt om daar haar zin te krijgen, buiten de politiek om. De eerste rechtszaak hebben zij gewonnen en als deze uitspraak zou blijven staan, zal energie duurder worden.

BEG vindt dit niet democratisch en wil in de rechtszaal opkomen voor de belangen van energiegebruikers.

Hoe pakken we het aan

Bezorgde Energie Gebruikers (BEG) is een project van Stichting Milieu & Mens. De stichting Milieu & Mens is opgericht om mee te kunnen doen in het hoger beroep van Shell tegen de milieubeweging. Dat is niet omdat Milieu & Mens het in alles met Shell eens is, maar omdat de zaak tegen Shell ook gewone burgers raakt. Mensen die nu eenmaal energie nodig hebben.

De milieubeweging zet nu eigenlijk de rechter in voor een deelbelang (het milieu) en doet alsof dit algemeen belang is. Maar de kosten zijn voor de burgers. Alles waar energie voor nodig is, zal duurder worden. Dat is dus niet alleen de energie zelf, maar ook bijvoorbeeld voedsel. In het algemeen belang moeten die kosten ook meetellen.

BEG komt op voor de gewone burgers die energie nodig hebben en voert dus actie om het eerdere vonnis van tafel te krijgen.